W niedzielę święto wszystkich Polaków: dzień kotleta schabowego. Jak przyrządzić go po mistrzowsku?

OPRAC.: red.
Tak, wiemy. Na świecie jest milion pysznych dań i potraw. Ale 7 listopada na obiad można podać tylko jedno danie: schabowego!
Tak, wiemy. Na świecie jest milion pysznych dań i potraw. Ale 7 listopada na obiad można podać tylko jedno danie: schabowego! pixabay.com
Udostępnij:
Cały rok czekamy na ten dzień: 7 listopada przypada święto kotleta schabowego. To już wiecie, co w niedzielę zrobić na obiad?

Z kością, czy bez? Maczany wcześniej w mleku czy niekoniecznie? Obsypany mąką od razu maczany w rozbełtanych jajkach? Podany z mizerią czy z kiszoną kapustą? To już tylko - naszym zdaniem - niepotrzebne komplikowanie sprawy i dzielenie włosa na czworo!

Kotlet schabowy: składniki

Bo przepis jest prosty i składa się z zaledwie kilku czynności. Dzięki temu naprawdę każdy może w dniu schabowego zostać mistrzem schabowego. A leci to tak:

Składniki:
schab
jajka
bułka tarta
tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec)

Kotlet schabowy: wykonanie

Potem procedura jest banalnie prosta:
Plastry schabu grubości około centymetra należy rozbić tłuczkiem – z obu stron.
Potem mięso trzeba dokładnie wykąpać w rozbełtanych jajkach.
Potem dokładnie obtoczyć w bułce tartej.
Kotlety kłaść na rozgrzanym smalcu i smażyć na złoto z obu stron.

Koniec. Fanfary. Okrzyki radości. Smacznego!

TAK KIEDYŚ WYGLĄDAŁO NASZE MIASTO

ZOBACZ TAKŻE:

Wideo

Dodaj ogłoszenie