Z kością, czy bez? Maczany wcześniej w mleku czy niekoniecznie? Obsypany mąką od razu maczany w rozbełtanych jajkach? Podany z mizerią czy z kiszoną kapustą? To już tylko - naszym zdaniem - niepotrzebne komplikowanie sprawy i dzielenie włosa na czworo!
Kotlet schabowy: składniki
Bo przepis jest prosty i składa się z zaledwie kilku czynności. Dzięki temu naprawdę każdy może w dniu schabowego zostać mistrzem schabowego. A leci to tak:
Składniki:
schab
jajka
bułka tarta
tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec)
Kotlet schabowy: wykonanie
Potem procedura jest banalnie prosta:
Plastry schabu grubości około centymetra należy rozbić tłuczkiem – z obu stron.
Potem mięso trzeba dokładnie wykąpać w rozbełtanych jajkach.
Potem dokładnie obtoczyć w bułce tartej.
Kotlety kłaść na rozgrzanym smalcu i smażyć na złoto z obu stron.
Koniec. Fanfary. Okrzyki radości. Smacznego!
TAK KIEDYŚ WYGLĄDAŁO NASZE MIASTO
ZOBACZ TAKŻE:
To jeden z symboli Gorzowa: katedra. Zobacz kościół na starych widokówkach
Niewiarygodne, jak piękne było kiedyś nasze miasto. Gorzów sprzed lat oczarowuje!
Ulica Sikorskiego wyglądała kiedyś jak centrum Paryża. Nie wierzysz? Zobacz
PLANETA GORZÓW ZAPRASZA!
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?