![Faszerowane pieczarki z cukinią Joanny Tokarz...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/fb/ff/6645c79076d29_o_large.jpg)
Cukinia. TOP 10 dań z cukinii naszych Czytelników [PRZEPISY]
Faszerowane pieczarki z cukinią Joanny Tokarz
Składniki
10 bardzo dużych pieczarek
1 średnia cukinia
1 filet z kurczaka
1 mała papryka zielona
1 mała papryka czerwona
200 g sera żółtego mozzarella
200g boczku wędzonego
1 pęczek natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
kilka gałązek świeżej bazylii
Wykonanie
Pieczarki umyć, osuszyć. Oderwać delikatnie trzonki i zetrzeć je wraz z cukinią na dużych oczkach tarki. Paprykę oraz fileta pokroić w drobną kostkę. Całość wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem.
Główki pieczarek ułożyć na ruszcie postawionym na dużej formie. Posolić je i napełnić przygotowanym farszem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra-dół) i piec około 30minut.
Po tym czasie pieczarki wyciągnąć i posypać startym na dużych oczkach boczkiem wymieszanym ze startym serem mozzarella oraz posiekaną pietruszką. Wstawić ponownie do piekarnika na około 15 minut.
Podawać na ciepło, posypane posiekaną bazylią.