MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
8 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Faszerowane pieczarki z cukinią Joanny Tokarz...
fot. Joanna Tokarz

Cukinia. TOP 10 dań z cukinii naszych Czytelników [PRZEPISY]

Faszerowane pieczarki z cukinią Joanny Tokarz

Składniki

10 bardzo dużych pieczarek
1 średnia cukinia
1 filet z kurczaka
1 mała papryka zielona
1 mała papryka czerwona
200 g sera żółtego mozzarella
200g boczku wędzonego
1 pęczek natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
kilka gałązek świeżej bazylii

Wykonanie
Pieczarki umyć, osuszyć. Oderwać delikatnie trzonki i zetrzeć je wraz z cukinią na dużych oczkach tarki. Paprykę oraz fileta pokroić w drobną kostkę. Całość wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem.
Główki pieczarek ułożyć na ruszcie postawionym na dużej formie. Posolić je i napełnić przygotowanym farszem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra-dół) i piec około 30minut.
Po tym czasie pieczarki wyciągnąć i posypać startym na dużych oczkach boczkiem wymieszanym ze startym serem mozzarella oraz posiekaną pietruszką. Wstawić ponownie do piekarnika na około 15 minut.
Podawać na ciepło, posypane posiekaną bazylią.

Zobacz również

Hiszpania - Niemcy: "Wamal" kontra "Wusiala"

Hiszpania - Niemcy: "Wamal" kontra "Wusiala"

IMGW wydał ostrzeżenie pierwszego stopnia dla całej Wielkopolski!

IMGW wydał ostrzeżenie pierwszego stopnia dla całej Wielkopolski!

Polecamy

Jaki strój kąpielowy wybrać dla siebie i dziecka? Te kolory doradzają strażacy

Jaki strój kąpielowy wybrać dla siebie i dziecka? Te kolory doradzają strażacy

Te zabiegi medycyny estetycznej zrobisz latem. Oto rady ekspertki

Te zabiegi medycyny estetycznej zrobisz latem. Oto rady ekspertki

Ból oczu lub słabszy wzrok? To mogą być blizny na oczach. Sprawdź, czy je masz

Ból oczu lub słabszy wzrok? To mogą być blizny na oczach. Sprawdź, czy je masz