MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Wigilia i Święta Bożego Narodzenia to czas, w którym zjadamy...
fot. teresaterra/123RF

Święta na diecie? Poznaj proste przepisy, które pozwolą uniknąć objawów niestrawności, w tym bólu brzucha, zgagi i uporczywych wzdęć

Pieczona ryba

Wigilia i Święta Bożego Narodzenia to czas, w którym zjadamy największe ilości ryb w ciągu roku. Są one źródłem pełnowartościowego białka, witamin z grupy B oraz cennych kwasów tłuszczowych, w tym omega-3 i omega-6. Te nienasycone kwasy tłuszczowe mają właściwości przeciwzakrzepowe oraz redukują ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego i miażdżycy.

Tradycyjne smażenie warto zastąpić pieczeniem w piekarniku. Umytą wcześniej rybę trzeba umieścić w naczyniu żaroodpornym, skropić sokiem z cytryny, przyprawić do smaku i przykryć przykrywką. Następnie należy naczynie włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i piec 8-10 minut na każde 100 g ryby.

Tak przygotowane mięso będzie soczyste, ponieważ przykrycie chroni przed nadmiernym odparowaniem wody.

Zobacz również

Bielsko-Biała. Interaktywne Centrum Bajki i Animacji gotowe do otwarcia - ZDJĘCIA

Bielsko-Biała. Interaktywne Centrum Bajki i Animacji gotowe do otwarcia - ZDJĘCIA

Lineage rozbudowało zakład magazynowania mroźniczego w Lęborku

Lineage rozbudowało zakład magazynowania mroźniczego w Lęborku

Polecamy

Elegancki zamiennik klapek na lato. Na te świetne buty postawiła Małgorzata Socha

HIT DNIA
Elegancki zamiennik klapek na lato. Na te świetne buty postawiła Małgorzata Socha

Słynne miasteczko wypowiada wojnę turystom! Chcą opłat za zwiedzanie cudu natury

Słynne miasteczko wypowiada wojnę turystom! Chcą opłat za zwiedzanie cudu natury

Przychody firm zgodne z przewidywaniami lub większe. Raport Intrum

Przychody firm zgodne z przewidywaniami lub większe. Raport Intrum