Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
KREM SUŁTAŃSKI...
fot. Katarzyna Puczyńska/archiwum polskapress

Sposób na słodycze w PRL-u. Pamiętacie te desery z dzieciństwa? Nie tylko kogel-mogel. Sprawdźcie TOP 10 kultowych przepisów

Sposób na słodycze w PRL-u. TOP 10 kultowych przepisów

KREM SUŁTAŃSKI

Składniki:
400 g śmietanki kremówki 36%
5 łyżek cukru pudru
3 łyżki rodzynek
50 ml rumu (lub 50 ml wody z odrobiną aromatu rumowego)
3 łyżki kakao
3 okrągłe biszkopty

Wykonanie:

Rodzynki zalać rumem i odstawić na 30 minut do namoczenia. Następnie odcedzić i osuszyć.


Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać 3 łyżki cukru pudru, 3 łyżki kakao oraz połowę namoczonych rodzynków, zmiksować. Do drugiej dodać 2 łyżki cukru pudru, również krótko zmiksować.

Do 3 szklanek nałożyć ciemny krem, a następnie jasny. Wierzch posypać resztą rodzynków. Na górze deserków umieścić po jednym biszkopciku. Krem sułtański gotowy po godzinie w lodówce.

Źródło:justynadragan.pl

Zobacz również

Ukradł samochód, aby kupić sobie w sklepie piwo. Auto zostało porzucone

NOWE
Ukradł samochód, aby kupić sobie w sklepie piwo. Auto zostało porzucone

Nowy wóz trafił do Ochotniczej Straży Pożarnej w Czarnowie

Nowy wóz trafił do Ochotniczej Straży Pożarnej w Czarnowie

Polecamy

Lekki jak chmurka chleb tostowy. Zrobisz go bez większego doświadczenia

Lekki jak chmurka chleb tostowy. Zrobisz go bez większego doświadczenia

Planujesz urlop? Dowiedz się, jak możesz dofinansować wakacje

Planujesz urlop? Dowiedz się, jak możesz dofinansować wakacje

Bajeczny zakątek niedaleko Warszawy. Nie uwierzysz, jak tam pięknie...

Bajeczny zakątek niedaleko Warszawy. Nie uwierzysz, jak tam pięknie...