Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Indeks glikemiczny awokado wynosi 10, a orzechów laskowych –...
fot. bhofack2/GettyImages.com

Słodycze dla cukrzyków? Tak! Wypróbuj przepisy na zdrowie i pyszne słodkości. Osoby z wysokim cukrem mogą jeść takie słodkie przekąski

Czekoladowy krem z awokado i orzechami laskowymi

Indeks glikemiczny awokado wynosi 10, a orzechów laskowych – 15. W wielu badaniach naukowych potwierdzono, że regularne spożywanie awokado reguluje stężenie cukru we krwi, a tym samym może zapobiegać rozwojowi cukrzycy typu 2. Natomiast orzechy laskowe są znakomitym źródłem magnezu, który korzystnie wpływa na funkcję układu nerwowego. Dodatkowo znajdziemy tam kwasy omega-3, które wspierają pracę układu sercowo-naczyniowego i odpornościowego. Jak przygotować krem do smarowania pieczywa?

Składniki:

- 1 dojrzałe awokado,
- 30 g orzechów laskowych,
- łyżka mleka,
- pół łyżeczki gorzkiego kakao,
- 1/3 łyżeczki erytrytolu lub ksylitolu.

Przygotowanie:

Orzechy laskowe obierz z łupinek i rozdrobnij przy pomocy moździerza lub blendera. Dodaj miękkie awokado, substancję słodzącą, mleko oraz kakao i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany krem przechowuj w lodówce i spożyj w ciągu 2 tygodni.

Zobacz również

Co? Gdzie? Kiedy? Weekendowy rozkład jazdy

Co? Gdzie? Kiedy? Weekendowy rozkład jazdy

Wygrana Suzuki Korony Handball Kielce w Warszawie na zakończenie sezonu [FOTO]

Wygrana Suzuki Korony Handball Kielce w Warszawie na zakończenie sezonu [FOTO]

Polecamy

Awaria mechanizmu różnicowego auta. Te objawy powinny zaniepokoić kierowcę

Awaria mechanizmu różnicowego auta. Te objawy powinny zaniepokoić kierowcę

Nie uwierzysz, co zrobiła ta turystka! „Kozica górska”. TOPR-owcy łapią się za głowy!

Nie uwierzysz, co zrobiła ta turystka! „Kozica górska”. TOPR-owcy łapią się za głowy!

Żółta woda w Bałtyku. Czy to już sinice? Jest powód do obaw? Wyjaśniamy

Żółta woda w Bałtyku. Czy to już sinice? Jest powód do obaw? Wyjaśniamy