MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Do kuchni podlaskiej przywędrowało sporo inspiracji z Litwy...
fot. Getty images/zdjęcie ilustracyjne

Najlepsze wigilijne potrawy z różnych regionów Polski. O wielu z nich mogłeś nie słyszeć. Skąd pochodzi więdka, bryndzylki i zupa brzadowa?

Podlasie

Do kuchni podlaskiej przywędrowało sporo inspiracji z Litwy i Rosji, a nawet Ukrainy. Tak jest np. z warenikami, czyli rodzajem pierogów, które często podaje się na wigilię. Oprócz tego jada się kluski z makiem, barszcz grzybowy, a także racuchy wigilijne. Królową podlaskiej wigilii jest natomiast kutia.
Zobacz, jak przygotować tradycyjną kutię.

Zobacz również

"Motoserce" zawitało do Częstochowy. Przed Galerią Jurajską można oddać krew

"Motoserce" zawitało do Częstochowy. Przed Galerią Jurajską można oddać krew

Festiwal roślin w Gnieźnie. Hala im. Łopatki jest całkiem zielona!

Festiwal roślin w Gnieźnie. Hala im. Łopatki jest całkiem zielona!

Polecamy

Groźne Kleszcze Hyalomma są już w Niemczech. Kwestia czasu i dotrą do Lubuskiego

Groźne Kleszcze Hyalomma są już w Niemczech. Kwestia czasu i dotrą do Lubuskiego

„Królowa wędlin” z „Sanatorium Miłości” dorobiła się fortuny. Czym się zajmowała?

„Królowa wędlin” z „Sanatorium Miłości” dorobiła się fortuny. Czym się zajmowała?

Puszyste drożdżówki z truskawkami. Ten rarytas rozpływa się w ustach

Puszyste drożdżówki z truskawkami. Ten rarytas rozpływa się w ustach