MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Groch z kapustą...
fot. D. Łukasik

Mało pracy, a wyjdą pyszne dania! Jak je przygotujemy! To proste przepisy na wigilijny stół

Groch z kapustą

Składniki:
• groch łuskany lub niełuskany w całości
• kapusta biała, kiszona
• przyprawy: ziele angielskie (kubaba), pieprz, sól, liść laurowy (bobkowy), majeranek
• cebula
• masło
• woda surowa, zimna

Wykonanie:
Groch wypłukać, zalać zimną, surową wodą i zostawić na noc, aby się moczył. Kapustę kiszoną, jeżeli jest zbyt kwaśna – opłukać, zalać surową, zimną wodą, dodać kubabę i listek bobkowy. Ugotować. Groch ( po całonocnym moczeniu) ugotować w tej samej wodzie, w której się moczył. Gotować tak długo, aż będzie miękki. Ugotowaną kapustę odcedzić, jeżeli nitki kapusty zbyt długie - pokroić. Połączyć z ugotowanym grochem. Pokroić surową cebulę w drobna kostkę przesmażyć na maśle i dodać do kapusty z grochem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić solą, pieprzem czarnym i majerankiem.

Dorota Rosińska, Gminne Koło Gospodyń Wiejskich w Dobrem, Dobre - Byczyna Kolonia (powiat radziejowski)

Zobacz również

Kraków Kings nie do zatrzymania. Piąte zwycięstwo lidera

Kraków Kings nie do zatrzymania. Piąte zwycięstwo lidera

Szanty zabrzmiały w Pałacyku Zielińskiego. Zagrał zespół EKT Gdynia [ZDJĘCIA]

Szanty zabrzmiały w Pałacyku Zielińskiego. Zagrał zespół EKT Gdynia [ZDJĘCIA]

Polecamy

Masz takie objawy? Po nich rozpoznasz, że w organizmie rozwija się rak

Masz takie objawy? Po nich rozpoznasz, że w organizmie rozwija się rak

Kroję botwinkę, wkładam do słoików i robię prostą zalewę. Na zimę będzie idealna

Kroję botwinkę, wkładam do słoików i robię prostą zalewę. Na zimę będzie idealna

Szkoła w Chmurze przestaje być bezpłatna. Jak przebiega rekrutacja?

Szkoła w Chmurze przestaje być bezpłatna. Jak przebiega rekrutacja?