MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Chrzan, podobnie jak czosnek, uznawany jest za naturalny...
fot. maridav/1123rf.com

Dlaczego warto jeść chrzan? Wspomaga trawienie i odporność. Dodaj go nie tylko do wielkanocnego jajka. Jak zrobić domowy chrzan tarty?

Chrzan to naturalny antybiotyk

Chrzan, podobnie jak czosnek, uznawany jest za naturalny antybiotyk ze względu na swoje silne właściwości antybakteryjne. Zawdzięcza je zawartej w nim synigrynie, która jest glikozydem siarkowym. W organizmie jest ona rozkładana do izotiocyjanianu allilu, który działa na bakterie, takie jak Escherichia coli. Dzięki temu chrzan zwalcza infekcje bakteryjne układu pokarmowego, ale też układu moczowego, a także zatrucia i infekcje górnych dróg oddechowych.

Zobacz również

Fabryka Wody otwarta! Pierwsza osoba przyszła już o 5 rano [ZDJĘCIA]

NOWE
Fabryka Wody otwarta! Pierwsza osoba przyszła już o 5 rano [ZDJĘCIA]

Żużlowcy z Torunia ostatnio jechali kiepsko, ale są faworytami starcia z Falubazem

Żużlowcy z Torunia ostatnio jechali kiepsko, ale są faworytami starcia z Falubazem

Polecamy

Pijesz, a kilogramy lecą w dół! Ten napój odchudzający to hit na TikToku

Pijesz, a kilogramy lecą w dół! Ten napój odchudzający to hit na TikToku

Lubisz oliwę? Może zaczniesz zażywać ją jak suplement diety

Lubisz oliwę? Może zaczniesz zażywać ją jak suplement diety

Pech polskich drwali w Mediolanie. Zadecydował... mały palec

Pech polskich drwali w Mediolanie. Zadecydował... mały palec