Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 18
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Żelująca substancja pozyskiwana z czerwonych alg sprawdza...
fot. Dmytro Kobeza/123RF

Czym zastąpić jajko w potrawach? Oto najlepsze zamienniki jaj kurzych. Zobacz, co sprawdzi się zamiast jajek do panierki, ciasta i kotletów

Agar-agar

Żelująca substancja pozyskiwana z czerwonych alg sprawdza się nie tylko jako zamiennik żelatyny – z powodzeniem zastąpi też białko jaja w deserach o piankowej konsystencji, utrwalając ich strukturę. Polecamy go zwłaszcza do „bezowych” deserów, które nazywane są zefirami, a także pianek typu marshmallow, bloków z pianki owocowej czy musów czekoladowych. W przepisach zastępuje też zwierzęcą żelatynę.

Aby zastąpić 1 jajko, połącz 1 łyżkę proszku z agaru (9 g) z 1 łyżką ciepłej wody (15 ml), po czym ochłódź, a przed użyciem wymieszaj ponownie.

Zobacz również

Kto późno wstaje, ten biega i jeździ rowerem po lotnisku

NOWE
Kto późno wstaje, ten biega i jeździ rowerem po lotnisku

Fala ataków Rosjan. Poderwano polskie samoloty myśliwskie

Fala ataków Rosjan. Poderwano polskie samoloty myśliwskie

Polecamy

Auta używane. Najczęściej wyszukiwane samochody w Polsce mają cofnięte liczniki

Auta używane. Najczęściej wyszukiwane samochody w Polsce mają cofnięte liczniki

Jak zwiedzać Fort Delimara? Do tej pory turyści mogli oglądać ten zabytek z daleka

Jak zwiedzać Fort Delimara? Do tej pory turyści mogli oglądać ten zabytek z daleka

Jod na wypadek skażeń promieniotwórczych w Polsce. Takie dawki mamy przyjmować

Jod na wypadek skażeń promieniotwórczych w Polsce. Takie dawki mamy przyjmować