Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
869 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Obłędna zapiekanka z bakłażanem. To danie robi się samo!
Sycąca zapiekanka makaronowa z bakłażanem to prawdziwy rarytas. Polecam ci go zrobić w ramach jedzenia na pocieszenie. Roztopiony na wierzchu ser mozzarella...
Ten napój dodaje wigoru. Jest zdrowszy niż kawa i smakuje obłędnie
W mediach społecznościowych coraz częściej można zauważyć, że panuje moda na odstawienie alkoholu. Pod hashtagiem „mocktailrecipe” na Instagramie można znaleźć...
Obłędny budyń czekoladowy na deser. Zawsze wychodzi. Trudno mu się oprzeć!
Domowy budyń czekoladowy to prawdziwy rarytas. Jego przygotowanie może jednak nieco onieśmielać. Część domowych kucharzy boi się użycia jajek i zwarzenia kremu....
Pikantna pasta paprykowa do grillowanego mięsa. Świetnie podbija smak potraw
Tradycyjna pasta harissa jest ostrym dodatkiem do czerwonego mięsa, ryb i drobiu. Świetnie doprawi kotlety z ciecierzycy lub smażone kawałki tofu. Szczególnie...
Ta zupa to prawdziwy hit! Tania, szybka, smaczna i nakarmi całą rodzinę
Domowa zupa pieczarkowa może mieć wiele odsłon. Często podaje się ją z chrupiącymi grzankami czosnkowymi, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić ją z...
Taki twarożek podawały nam babcie. Sposób na lekkie śniadanie lub kolację
Nie wiesz, jak zrobić klasyczny pomysł na twarożek na słono? Spieszę z szybką podpowiedzią. Ten przepis na twarożek z rzodkiewką jest kwintesencją wiosennego...
Makaron w kremowym sosie na obiad. Ten przepis zwala z nóg!
Sycący obiad dla całej rodziny nie musi być trudny, ani bardzo drogi w przygotowaniu. Kremowy sos do makaronu powstaje na bazie roztopionego serka camembert i...
Pożywne danie, a jakie sycące! Poznaj przepis na zupę z ciecierzycy
Szybka i sycąca zupa z ciecierzycy z ziemniakami to posiłek, który można podać całej rodzinie. To danie jest świetnym źródłem białka. W tej zupie można także...
Nie musisz stać przy garnku. Jest lepszy sposób na zrobienie karkówki
Masz ochotę na rozpływającą się w ustach mięso? Karkówka po cygańsku to świetne danie dla fanów soczystego mięsa. Potrawa podobnie smakuje jak lubelski forszmak...
Spaghetti z pieczarkami na obiad. Zrób danie tylko w 20 minut
Domowe spaghetti z pieczarkami to przysmak, który zaspokoi nawet większy głód. Proponujemy przepis na niecodzienne połączenie podsmażonych pieczarek z...