Inwestycje w Zielonej Górze. Umowa w WOSiR-ze
Wojewódzki Ośrodek Sportu i Rekreacji w Zielonej Górze Drzonkowie zyska nowe zaplecze gastronomiczne. Dotychczasowa stołówka wraz z jadalnią zostanie poddana rozbudowie i modernizacji wnętrza. Koszt inwestycji przekracza dziewięć milionów złotych.
– To są duże pieniądze z budżetu województwa lubuskiego, ale zarząd województwa był przekonany, że trzeba dalej w ośrodek inwestować, skoro zostało zainwestowanych już 80 milionów złotych z różnych programów unijnych i ministerialnych w ciągu ostatnich 14 lat. Stołówka jest taką kropką nad i. Wymaga gruntownego remontu. Była budowana w latach 70. Wtedy mieliśmy 80 miejsc noclegowych, dzisiaj 240. Wtedy posiłki przygotowywało się inaczej, teraz w bardzo nowoczesnych urządzeniach. Dla sportowców muszą one być szczególnie zbilansowane. Sportowiec musi mieć dobre paliwo, żeby zdobywać medale.
WOSiR w Zielonej Górze Drzonkowie. Będzie nowoczesna kuchnia
Stołówka po remoncie ma być uruchomiona w czerwcu przyszłego roku.
– Kompletujemy w tej chwili personel, dobrych, wybitnych kucharzy, którzy będą chcieli tutaj pracować. W ciągu całego trudnego treningowego dnia, usiąść w dobrym otoczeniu i zjeść profesjonalnie przygotowany posiłek, to jest na dobrą sprawę to, czego nam w Drzonkowie jeszcze brakowało i to się zaraz ziści – zapowiada dyrektor Sułkowski.
Inwestycja będzie wyzwaniem dla wykonawcy, który podpisał umowę z ośrodkiem.
– Będzie to jedna z najnowocześniejszych kuchni w Polsce, ze względu na zastosowane urządzenia gastronomiczne z najwyższej półki, bardzo nowoczesne. Będzie to zdrowa kuchnia i na pewno przyjemna dla osób pracujących w niej – podkreśla Janusz Popiel z Commercial Networks Service – firmy, która podjęła się inwestycji. – Ta, inwestycja to duże wyzwanie, bo to obiekt, w którym będzie wydawane pożywienie dla ludzi, a to się wiąże z trudnymi wymaganiami, co do rodzaju stosowanych materiałów i łączy się z odbiorami sanepidu. Wszystko musi być bardzo dobrze zrobione.
Jedno z nowoczesnych urządzeń to specjalny kompostownik.
– W ośrodku stawiamy na ekologię i zieloną energię. Nasza nowa kuchnia będzie bezodpadowa. Wszystkie odpady organiczne, które pojawiają się w czasie produkcji i te niezjedzone resztki trafią do specjalnego urządzenia, które to wszystko będzie suszyć, mielić i w efekcie produkować bardzo dobrej jakości nawóz organiczny, który będzie zasilał nasze rośliny, a mamy ich dużo tu w Drzonkowie – wyjaśnia B. Sułkowski.
Czytaj też:
- Zielonogórzanie o Europejskim Dniu bez Samochodu. Czy jest potrzebny, czy coś da?
- To ma być całoroczna atrakcja w Zielonej Górze. Nie tylko kąpielisko, ale boiska, park linowy, minigolf, restauracja. Kiedy otwarcie?
- W tej dziedzinie Zielona Góra jest liderem w skali kraju. Coraz więcej autobusów elektrycznych jeździ po mieście. Co z punktualnością?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?